Testosteronbrist behandling och lågt testosteron – Effekt och biverkningar av kur

Testosteron är viktigt för muskelmassa, benstyrka, hårväxt och sexuell funktion. Lågt testosteron kan orsaka symtom som låg energi, dålig koncentration, depression, låg libido och erektil dysfunktion. Testosteronbrist är tillståndet med lågt testosteron och 1 eller flera av dessa symtom. Testosteronbrist är vanligt och drabbar cirka 7% av männen i 50-talet och ökar med åldern.

table

Orsaker till testosteronbrist och lågt testosteron

I vissa fall kan testiklarna inte göra tillräckligt med testosteron. I andra fall gör hjärnan inte tillräckligt med luteiniserande hormon, vilket signalerar testiklarna för att göra testosteron. Båda kan bero på infektion, trauma, exponering för toxiner som kemoterapi eller genetiska tillstånd. Kroniska sjukdomar som diabetes, fetma, anemi och HIV-infektion är också kopplade till lågt testosteron. Vissa mediciner som opioider, kortikosteroider och anabola steroider kan leda till lågt testosteron.

testosteronbrist

Vad du kan göra mot lågt testosteron och brist

Din kost kan ha stor inverkan på din kroppskemi, och en dålig diet kan minska dina testosteronnivåer. Att göra kostförändringar kommer förmodligen inte att föra ditt testosteron mycket över den normala nivån, men det kan korrigera en brist. Träna regelbundet för att öka produktionen av testosteron. Både aeroba och styrka-övningar har en positiv effekt på dina testosteronnivåer. Försök att träna varje dag för att frigöra mer testosteron

En idealisk metod för att öka produktionen är genom användning av kosttillskott. T-boosters är designade av ingredienser som har testats för att vara användbara för testosteronproduktion som zink, bockhornsklöver, vitamin D, etc. många naturliga ämnen kan också användas som tillskott. Dessa kombineras för att ge kosttillskott som stimulerar testosteronproduktionen naturligt.

Testosterontillskott kan visa sig vara väsentliga för att kroppen ska fungera normalt igen. Detta signalerar en mer energisk attityd och större kognitiv funktion. Muskuloskeletala systemet blir starkare och individen skyddas från bensjukdomar i ganska stor utsträckning.

Symtom på testosteronbrist

Många av tecknen på låg T är subtila. Med tiden kan du märka några av dessa symtom, som kan variera i svårighetsgrad.

 • svårigheter att uppnå erektion
 • ökat kroppsfett
 • minskad muskelstyrka
 • förlust av kroppshår
 • svullnad och ömhet i brösten
 • sömnstörningar
 • Trötthet
 • depression

1. Låg sexlust

Testosteronproduktionen håller din sexlust aktiv. Om hormonet sjunker kan du märka en drastisk  minskning av din sexuella lust .

2. Håravfall

Även om balding är en naturlig del av åldrandet för många män, kan det vara ett tecken på låg T. om du börjar märka en förlust av ansikts- och kroppshår.

3. Trötthet

Om du får tillräckligt med vila på natten men känner dig trött under dagen kan du behöva kontrollera testosteronnivåerna. Extrem trötthet och brist på energi är ofta tecken på att testosteronnivåerna är för låga.

4. Förlust av muskel- och benmassa

Testosteron bygger muskler och håller dina ben starka. Om hormonnivåerna sjunker kraftigt kan du märka en minskning i muskelmassa och gallring av dina ben. Lägre benmassa kan ge dig högre risk för benfrakturer.

5. Stämningsförändringar

Testosteronnivåer påverkar din koncentrationsförmåga, tillsammans med ditt allmänna humör. Om dina nivåer sjunker kan du drabbas av depression, bristande fokus och irritabilitet.

Om du kämpar med något av dessa symtom kan det vara dags att boka tid hos Healthcare Associates of Texas. Våra läkare samlar information om dina symtom, utför en fysisk undersökning och drar blod för att kontrollera dina nivåer och komma till botten med problemet. Ring vårt kontor idag för att planera ditt möte.

Nackdelarna med låg testosteron

Produktionen av hormonet ökar under puberteten men minskar efteråt. Det uppskattas att testosteronkoncentrationen sjunker med 1% för varje decennium. Denna avskalning kan orsaka problem som plötsliga humörsvängningar och uppkomsten av överflödigt fett i kroppen. Den sominala urladdningen påverkas också och det är mer sannolikt att personen lider av utmattning än vanligt.

Musklerna blir svaga och blir lurviga och mindre i utseende. Hjärnans funktion påverkas negativt och kroppen blir mer mottaglig för sjukdomar som Alzheimers sjukdom. Ett minskat antal röda blodkroppar observeras också, vilket kan leda till anemi. Forskning har också dragit slutsatsen att lägre nivåer av testosteron kan införa en högre risk för prostatacancer. Det är mer troligt att individen känner sig utmattad för det mesta.

Tabellen nedan visar testosteronnivåerna som observerats i en studie av friska män mellan 40 och 79 år.

Tabell 1: Testosteronnivåer (ng / dL) hos friska män
Ålder Totalt testosteron Gratis testosteron Biotillgängligt testosteron
40–49 252–916 5.3–26.3 101–499
50–59 215–878 4.2–22.2 80–420
60–69 196–859 3.7–18.9 69–356
70–79 156–819 2.2–14.7 41–279
Källa: “Manligt testosteron: Vad är normalt ?,” Barrett-Conor, Clinical Endocrinology 2005; 62 (3): 263–64.

Testa dig för testosteronbrist

När man misstänker testosteronbrist, bör en man genomgå en medicinsk historia och fysisk undersökning av antingen sin primärvårdsläkare eller en specialist. Blodprov för att kontrollera den totala testosteronnivån på morgonen utförs vanligtvis två gånger för att bekräfta diagnosen. Andra blod- eller avbildningstester kan också vara nödvändiga.

På grund av storleken på olika orsaker till lågt testosteron använder våra urologer ett team för att fastställa potentiella orsaker. Förutom att få en detaljerad historia, innehåller arbete för lågt testosteron vanligtvis:

 1. Fysisk undersökning
 2. Blodprov

Behandling för testosteronbrist

Standardbehandlingen för testosteronbrist är testosteronbehandling (TT), som kommer i formuleringar som aktuella geler, självinjektion och pellets under huden. Dessa läkemedel bör undvikas hos män som är intresserade av att få barn, eftersom de kan minska spermiproduktionen och fertiliteten.

Män som tar TT bör ses regelbundet av sin läkare. Biverkningar av TT kan inkludera humörförändringar, huvudvärk, hårväxt, manlig skallighet, ömhet i bröstet, akne och minskad testikelstorlek. Regelbundna blodprov är nödvändiga för att kontrollera testosteronnivåer och blodvärden, vilket kan bli onormalt högt. Det finns inga starka bevis för att TT ökar risken för blodproppar.

Testosteron kan påverka prostata, och vissa män med prostata villkor bör inte använda TT. Även om TT inte orsakar prostatacancer, bör män med obehandlad prostatacancer eller män som nyligen behandlats för högriskprostatacancer undvika TT. Män som tar TT bör fråga sin läkare om screening av prostatacancer. Bevisen är inte avgörande om TT kan förvärra urinbesvär från en förstorad prostata.

Injektioner

Ge dig själv testosteroninjektioner varannan vecka. Detta kräver en injektion i din muskel var 10-14 dagar. Du måste antagligen återvända till läkarmottagningen för dessa injektioner, men du kan också få sprutor att injicera dig själv hemma. Detta är en effektiv behandling, men inte den bästa om du inte gillar injektioner eller nålar.

 • Om du själv injicerar testosteron, titta alltid på sprutan innan du använder den. Om vätskan ser grumlig ut eller om du ser några partiklar i den, använd inte sprutan.
 • Förvara inte sprutorna vid rumstemperatur om inte annat anges.

Plåster och gel

Applicera testosteronplåster eller gel så att din kropp absorberar det. Detta är en mindre invasiv typ av hormonbehandling. Med en gel eller plåster passerar testosteron genom huden och kommer in i kroppen. Applicera medicinen exakt enligt din läkares anvisningar så att du inte tar för mycket.

 • Om du använder gel, se till att en annan person eller din partner inte gnuggar mot det. De kan av misstag få en hormondos om den kommer på huden.

Testosteron tabletter och pellets

Placera testosteronpellets under huden för en mindre frekvent behandling. Med en pelletsbehandling sätter din läkare in en liten pellet som innehåller testosteron under huden på höften, ryggen eller skinkan. Denna pellets löses upp långsamt och frigör hormoner under flera månader. Det här är en behandling med lågt underhåll eftersom du bara behöver byta ut pelleten var tredje till sjätte månad, så det är bra om du har problem med att följa ett behandlingsschema.

Naturliga testosteron tillskott som ett alternativ

Många av symtomen som tillskrivs manlig hypogonadism ses ofta vid normal manlig åldrande eller i närvaro av comorbida tillstånd. Testosteronbehandling har potential för allvarliga biverkningar och utgör en betydande kostnad. Det är därför viktigt att bekräfta den kliniska misstanken om hypogonadism med biokemisk testning. Här följer några vanliga ingredienser som sägs kunna öka testosteronet i kroppen.

 • D-asparaginsyra
 • Tribulus Terrestris
 • D-vitamin
 • Ingefära
 • Omega 3
 • Zink
 • Magnesium
 • Ashwagandha
 • DHEA
 • Bockhornsklöver/Fenugreek

Nuvarande riktlinjer rekommenderar användning av en total testosteronnivå som erhållits på morgonen. En låg nivå bör bekräftas på en annan dag och återigen mäta den totala testosteron. I vissa situationer, till exempel tillstånd där könshormonbindande globulinkoncentrationer ändras, kan ett beräknat fritt eller biotillgängligt testosteron vara av ytterligare värde.

Testosteron och hjärt-kärlsjukdom

Förhållandet mellan testosteron och hjärt-kärlsjukdom (CVD) är komplext. Tidiga studier visade att TT kan kopplas till stroke och hjärtinfarkt, vilket ledde till en varning från US Food and Drug Administration. Ytterligare studier visade dock ingen koppling mellan TT och dessa händelser, så det är inte känt om TT ökar risken för stroke eller hjärtinfarkt.

Män med lågt testosteron löper ökad risk för CVD. Det är inte känt om denna risk beror på lågt testosteron eller för att män med lågt testosteron är mer benägna att ha andra medicinska tillstånd kopplade till CVD, såsom högt blodtryck, fetma och högt kolesterol. Ytterligare forskning behövs om riskerna och fördelarna med TT för kardiovaskulär hälsa.

Hos yngre män

Lågt testosteron hos äldre män, ofta kallat “manlig klimakterium” eller till och med “andropaus” är ganska välkänt – och testosteronersättningsterapi i denna åldersgrupp har inte varit utan andel av kontroverser, särskilt med avseende på hjärthälsa . Korrekt testning och dosering är mycket viktigt , liksom att förstå en mans fysiologi och alla faktorer som påverkar testosteronnivåerna. Till exempel, när man ger testosteron transdermalt är det viktigt att använda testmetoder som torkad blodfläck eller saliv för att korrekt bedöma absorptionen av testosteron i kroppen, och undvika problemet med överdosering för att uppnå “normala” serumnivåer.

Sammanfattning om testosteronbrist och lågt testosteron

Det finns definitivt några kost- och livsstilsförändringar du kan göra för att öka dina testosteronnivåer. Även om ingen av dem kommer att höja dina nivåer mycket över den normala, kan de förhindra brister, så länge du inte har några underliggande hälsoproblem. Du bör fortfarande träffa din läkare om du upplever symtom på lågt testosteron och ta mediciner om det behövs. Professionella behandlingar kan åtgärda eventuella problem du har.

Många alternativa låga T-behandlingar är lovande, men de kan vara riskabla. Rådgör med din läkare om behandlingsalternativ för låga T. De kan hjälpa dig att bestämma vilka behandlingar som är bäst för dig och ditt tillstånd.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Testosteronbrist
Author Rating
51star1star1star1star1star
Product Name
Testosteronbrist
Price
kr 174
Product Availability
Available in Stock